Over Música Temprana


MÚSICA TEMPRANA wil repertoire uit de periode van de Renaissance en de Barok verkennen, niet alleen in Latijns-Amerika, maar ook vanuit bronnen van het toenmalige Spaanse wereldrijk. Hiermee wil Música Temprana de muziekontwikkeling van Latijns-Amerika in kaart brengen vanaf het moment dat de eerste conquistadores voet aan wal zetten in de Nieuwe Wereld tot en met de volwassenwording van de eigen barokmuziek op Latijns-Amerikaanse bodem.

Het repertoire van het ensemble is veelal het resultaat van het eigen onderzoek van de dirigent en oprichter, Adrián Rodríguez Van der Spoel.

Sinds het eerste concert in 2001, bracht het ensemble zes cd-opnames uit en heeft het optredens verzorgd in belangrijke gespecialiseerde festivals, zoals het Festival Oude Muziek van Utrecht, de Trigonale in Oostenrijk, het Oude Muziek Festival in Stockholm, Laus Polyphoniae en het Festival van Vlaanderen in België, het Mozart Festival in Rovereto (Italië) en Musica Sacra in Maastricht. Verder heeft Música Temprana verschillende concerttournees gedaan in Latijns-Amerika, met name in Bolivia, Costa Rica, Argentinië en Ecuador.

Het ensemble onderscheidde zich ook middels belangrijke projecten als de integrale opname van de Codex Trujillo del Perú, de reconstructie van barokviolen uit de Chiquitos in Bolivia (inclusief concerten) en de geënsceneerde versies van de Ensaladas van Mateo Flecha en van de madrigaal-comedie Il festino van Adriano Banchieri.

“Je kunt Latijns-Amerikaanse barokmuziek niet simpelweg uitvoeren volgens de gangbare Europese barokpraktijk. Dan wordt het te strak, te academisch. Het repertoire dat wij uitvoeren vereist een diepgaande kennis van de rijke Latijns-Amerikaanse volksmuziek-traditie en ook inzicht in het karakter, het temperament, het denken, de eigenheid van het continent. Deze muziek speel ik zoals ik traditionele muziek van mijn eigen land speel, op dezelfde ‘natuurlijke’ wijze. En juist dat wil ik met mijn publiek delen.” Artistiek leider Adrián Rodríguez Van der Spoel

Música Temprana was onder andere te gast op vooraanstaande festivals als het Festival Oude Muziek Utrecht, Aqua Musica Amsterdam, Musica Sacra Maastricht, Laus Polyphoniae in Antwerpen, het Internationale Renaissance en Barokfestival van Chiquitos in Bolivia en op festivals in Zweden, Finland en Frankrijk. Música Temprana heeft diverse malen in het Muziekgebouw aan ’t IJ gestaan en speelt in eigen concertseries.

 • Música Temprana
  Manuel Luciana
  2 juni 2015
 • Música Temprana
  Lina
  2 juni 2015
 • Música Temprana
  Aguilera
  2 juni 2015
 • Música Temprana
  Josh
  2 juni 2015
 • Música Temprana
  Gabriel Palmas
  2 juni 2015
 • Música Temprana
  Adrian Vlieg
  2 juni 2015