Nieuw album: Melancolía

De schoonheid en de noodzaak van melancholie

In najaar 2021 lanceerden we ons nieuwste album: Melancolía. Een bloemlezing van het prachtige repertoire uit het Cancionero de Palacio en een uitvoering van de mythische El Canto de la Sibila. Op deze pagina vind u muziekvideo’s, een podcast, een persoonlijke noot van Sibila vertolkster Luciana Cueto en een 5-delige radio-uitzending rondom ons album. 

A los baños del amor

Helemaal alleen / zal ik naar de baden van de liefde gaan / en in hun wateren zal ik baden / Om te genezen van deze kwaal / die me zo ongelukkig maakt / en die een zo dodelijke smart is / dat hij mijn wezen aantast / Helemaal alleen zal ik naar de baden van de droefheid gaan / en in hun wateren zal ik baden.

Tenor:

Helemaal alleen zal ik gaan.

Videoclip A los baños del amor

Samen met visual artist Patricia Werneck Ribas maakten we een videoclip van het lied A los baños del amor.

Dit programma bood mij de gelegenheid mij te verdiepen in de interpretatie van het castiliaanse-aragonese liedrepertoire van het einde der middeleeuwen en begin van de renaissance. Dit repertoire heeft mij altijd ontroerd omdat het met weinig woorden en zonder kunstgrepen een hoog poëtisch niveau weet te bereiken. In deze context van melancholie en verlies is de Canto van de Sybille het perfecte kader om een aanhoudende stroom van sombere emoties in te kleuren. Dit syncretische ritueel, dat vorm heeft gekregen in de gestalte van een vrouw is als een voortdurend gebeier van klokken dat de meest akelige apocalyptische beelden oproept. Wanneer ik het lied van de Sybille zing (een personage uit de Griekse mythologie dat, zoals zoveel anderen, door het christendom omgevormd werd om de eigen beeldvorming uit te dragen) herinner ik mij graag dat wij gevormd zijn door vertellingen. Een deel van de kracht van het werk berust op herhaling die, als een mantra, een hypnotische verhaallijn oproept die tot introspectie aanzet en die zich intensiveert dankzij het magische karakter van de modaliteit en de traditie maar wel is aangepast aan de esthetische smaak van onze tijd.
Mezzosopraan Luciana Cueto zingt de rol van de Sibylle in onze opname. Ze deed jarenlang onderzoek naar de herkomst van de muziek, de ornamentatie én de betekenis van tekst en muziek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze verknocht raakte aan de muziek.

Melancolía – Hollands Nieuwe NPO Radio 4

Lex Bohlmeijer maakte ons album tot Hollands Nieuwe in zijn programma Passagio op NPO Radio 4 en interviewde Adrián Rodríguez van der Spoel over de muziek, melancholie en de actualiteit van apocalyptische gevoelens.

Aflevering 1: Columbus

Aflevering 2: La Sibila

Aflevering 3: Vrouwen

Aflevering 4: Modder

Aflevering 5: Apocalyps

Podcast (NL)

Artistiek leider Adrián Rodríguez Van der Spoel en mezzosopraan Luciana Cueto spreken in onze podcast over de themas melancholie en het einde der tijden. Hoe komt dat tot klinken in Spaanse renaissancemuziek?

Scroll to top