La Esfera de Apolo

Música Temprana presenteert haar nieuwe cd La Esfera de Apolo met muziek van de Peruaanse barokcomponist José de Orejón y Aparicio. Met de nieuwe cd eert Música Temprana de componist van wie in toenemende mate wordt erkend dat hij misschien wel het beste is dat de Nieuwe Wereld heeft voortgebracht op muziekgebied in de 18e eeuw. De cd-release wordt op 22, 23 en 25 februari gevierd met concerten in Amsterdam, Gouda en Groningen.

José de Orejón y Aparicio (1706-1765) is de eerste in Latijns Amerika geboren mesties (kind van een Europese vader en een Indiaanse moeder) die als kapelmeester in Lima werkte. Zijn voorgangers waren de Spanjaard Tomás de Torrejón y Velasco (1644-1728) en de Italiaan Roque Ceruti (1683-1760). Orejón is één van de vergeten meesters uit Zuid-Amerika; zijn muziek is van het hoogste niveau in vergelijking met zijn tijdgenoten, zowel in Spanje als in de koloniën. Hij vertegenwoordigt de “Italianisering” van de stijl, met uitbarstingen van virtuositeit op de viool en in de zang. Het orkest in de kathedralen verandert onder invloed hiervan: de chirimías en cornetten maken plaats voor de strijkers, en de zangers moeten over de kracht en het vakmanschap van een Farinelli beschikken om de cantates te mogen zingen. De muziek van Orejón is universeel, maar ook Peruaans. Binnen de nogal voorspelbare Italiaanse stijl van toen, is de muziek zeer origineel. De thema’s hebben een enorme persoonlijkheid, de harmonieën zijn delicaat en de ritmiek is zeer energiek. Daarin zou Orejón zelfs met Händel vergeleken kunnen worden.

De nieuwe cd is hier verkrijgbaar. Kaarten voor de concerten kunt u bestellen via de agenda. Bekijk hier een animatiefilmpje over Orejón.