Nieuw programma: een muzikale bedevaart naar Jeruzalem

In 1589 maakte de Spaanse componist Francesco Guerrero een bedevaart van Sevilla naar Jeruzalem. Dat was in die tijd sowieso geen gemakkelijke reis, maar de man was bovendien ruim 60 jaar. Bejaard eigenlijk. Ondanks hachelijke momenten heeft hij de reis overleefd én schreef er een boek over: El viaje de Jerusalem. In september geven we twee concerten waarbij we deze reis muzikaal gaan uitbeelden. We maken daarbij gebruik van een bijzonder instrument.

 

Tijdens zijn reis liet Guerrero zich inspireren door de vele muziek die hij onderweg hoorde. Zo verbleef hij een paar weken in Venetië (de muzikale hoofdstad in die tijd!) waar hij genoot van de prachtige meerkorige muziek. Toen hij echter door Griekenland trok, kon de muziek hem een stuk minder bekoren. Hij schreef dat hij de kerkelijk gezangen van Kakhyntos niet kon aanhoren!

Bijzonder instrument

Música Temprana speelt muziek van Guerrero die hij schreef rondom zijn reis naar Jeruzalem, afgewisseld door improvisaties op de U’d. Deze improvisaties op deze ‘Arabische luit’ fungeren als een dialoog tussen twee muzikale werelden en laten het publiek het verloop van de reis van Guerrero horen en dus als het ware meemaken. Houd uw oren gespitst en maak u op voor een muzikaal avontuur.

17 september: Abdij van Bornem (nabij Mechelen, BE)
20 september: O.L.V. Basiliek Maastricht