Muy hermosa es María – tour en cd-release

Música Temprana presenteert in december de concertserie Muy hermosa es María – De Codex Ibarra. Het ensemble, onder leiding van Adrián Rodríguez Van der Spoel, is al jaren toonaangevend in het ontsluiten van Latijns-Amerikaanse barokmuziek. Na de concertseries met muziek uit onder andere Peru, staat nu het kerstconcert met sprankelende barokmuziek uit Ecuador centraal en dan met name muziek geschreven vanuit het vrouwelijk perspectief of traditioneel uitgevoerd door vrouwen. Tijdens de komende tournee wordt tevens de gelijknamige nieuwe cd gepresenteerd. De concerten vinden plaats in Amsterdam (13/12), Groningen (22/12), Helmond (23/12) en Den Haag (26/12).

Quito, de hoofdstad van Ecuador, kende rond 1700 een bruisend muziekleven. In de stad Ibarra, hoog in de Andes gelegen, werd enkele jaren geleden een manuscript ontdekt dat eeuwenlang ongeopend was gebleven. Deze Codex Ibarra werd tussen 1680 en 1730 samengesteld en bevat zogenaamde villancicos; parels van Latijns-Amerikaanse polyfone vocale muziek. De uitbundige literaire activiteiten in Quito omstreeks 1700 maken het zeer aannemelijk dat de teksten – met veel verwijzingen naar het dagelijks leven – werden geschreven én uitgevoerd door nonnen. Een theorie die bovendien wordt versterkt door het feit dat op de oorspronkelijke partituren veelvuldig de namen van vrouwen worden vermeld. De muzikale structuur van de villancicos lijkt erg op die van de Italiaanse madrigaal. Het repertoire wordt aangevuld met traditionele (volks)liedjes die oorspronkelijk werden gezongen door vrouwen tijdens het dagelijks werk en die op hun beurt dikwijls religieuze metaforen bevatten. Artistiek leider Adrián Rodríguez Van der Spoel bewerkte ze voor het barokinstrumentarium van zijn ensemble. En zo grijpt het kerstprogramma van Muy hermosa es María (‘Maria is heel erg mooi’) prachtig ineen.

Artistiek leider Adrián Rodríguez Van der Spoel: ‘Hoe kan het dat een stad als Quito, barok werelderfgoed van de Unesco, zijn muzikale verleden nog niet gevonden heeft? Om elke hoek kom je wel een kerk of klooster tegen, waarvan we door geschriften en schilderijen weten dat er veel muziek gemaakt werd. Toch is het enige muzikale voorbeeld dat we daar tot nu toe van hebben de Codex Ibarra. Ik ben erg onder de indruk van de scherpzinnigheid en oorspronkelijkheid van deze vocale muziek.’

Geworteld in Latijns-Amerika
Música Temprana verkent repertoire uit de renaissance en de barok, niet alleen in Latijns-Amerika, maar ook vanuit bronnen van het toenmalige Spaanse wereldrijk. Hiermee brengt het ensemble de muziekontwikkeling van Latijns-Amerika in kaart vanaf het moment dat de eerste conquistadores voet aan wal zetten in de Nieuwe Wereld tot en met de volwassenwording van de eigen barokmuziek op Latijns-Amerikaanse bodem. De musici van het ensemble zijn veelal geworteld in de Latijns-Amerikaanse cultuur en staan daarmee telkens weer garant voor temperamentvolle uitvoeringen.

Concerten
13 december 2018 20.15 uur Orgelpark, Amsterdam*
22 december 2018 20.00 uur Der Aakerk, Groningen
23 december 2018 20.00 uur Auditorium Elkerliek Ziekenhuis, Helmond
26 december 2018 14:00 uur Nieuwe Kerk, Den Haag
*Tijdens het concert in Amsterdam vindt de CD-release plaats en speelt organiste Catalina Vicens ook een aantal Latijns-Amerikaanse orgelwerken op het barokorgel.