Laden Evenementen

« All Evenementen

Madrigali & Ricercadas

27 juni 20.00 - 21.00

| Tickets
Música Temprana brengt een gloednieuw programma gewijd aan de Spaans-Italiaanse liedkunst in het midden van de 16e eeuw. Het genre van dienst is het madrigaal, een vocaal werk waarbij de muziek de betekenis en het klimaat van de tekst volgt, in tegenstelling tot strofische werken waarbij dezelfde muziek voor meerdere teksten wordt gebruikt. In dit concert spelen we werken van Arcadelt, Vasquez en Ortiz. Deze drie componisten zijn dé vertegenwoordigers van de muzikale vertelkunst uit deze tijd.

De Vlaamse componist Jacob Arcadelt , werkzaam in Italië, verrichte pionierswerk rond het Italiaanse madrigaal. De schoonheid van zijn kunst ligt in de combinatie van de eenvoud van de vocale lijnen en het gebruik van zeer delicate harmonieën op de juiste moment. Op die manier richt Arcadelt de aandacht naar het climax van het gedicht. Een bekend voorbeeld is Il bianco e dolce cigno met zijn oneindige herhaling van de frase ‘die mille morte il di sarei contento’ ofwel: ik zal blij zijn duizend keer per dag te sterven.

De Villancicos van de Andalusische Juan Vásquez hebben iets Italiaans. Waar voorheen elk vers een keer werd gezongen, speelde Vasquez met de betekenis van de tekst. Hij componeerde in elk vers een nieuwe ontwikkeling met herhalingen, elke keer net iets anders. Op die manier blijft de tekst nog een paar seconden herklinken en krijgt op die manier een grotere impact bij de luisteraar.

Diego de Ortiz, een in Italië actieve Spanjaard, schreef het eerste boek dat volledig is toegewijd aan de viola da gamba; een instrument dat afstamt van de Spaanse vihuela de arco, en in Italië haar pied à terre vond. Ortiz schreef ricercadas, uitgeschreven improvisaties en variaties op een bas. Tot zijn beroemdste werk behoren de variaties op populaire polyfone liederen als Doulce memoire. Instrumentale welsprekendheid in prima forma.

Het programma duurt een uur en heeft geen pauze. Er worden geen consumpties geserveerd.

Música Temprana olv Adrián Rodríguez Van der Spoel
Luciana Cueto, zang
Adrián Rodríguez Van der Spoel, zang, vihuela en gitaar
Nick Milne, viola da gamba
Rob Smith, viola da gamba
Emma Huijsser, harp

Dit concert wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten

Gegevens

Datum:
27 juni
Tijd:
20.00 - 21.00
Website:
https://www.klassiekemuziek.nl/e/14917/tickets/

Locatie

Pieterskerk
Pieterskerkhof 5
Utrecht, 3512 JR Nederland
+ Google Maps