Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Cancion!

mei 5, 2019 20.30 - 21.30

| Tickets
Op bevrijdingsdag 2019 presenteert Música Temprana op uitnodiging van concertorganisator Dutch Deltasounds i.s.m. Stadsherstel een gloednieuw programma waarin het Latijns-Amerikaanse lied centraal staat.
Het Zuid Amerikaanse lied genoot in de jaren ‘60 en ‘70 een ongekende populariteit, juist in de periode dat het volk in opstand kwam tegen de dictatoriele regimes. Veel (protest)zangers en componisten belandden in ballingschap in diverse buurlanden, maar ook in Europa. Hierdoor maakte de rest van de wereld ook kennis met deze artiesten. Parra vierde successen in Parijs, Atahualpa kwam vaak in Vredenburg en Mercedes Sosa zong enkele keren in een uitverkocht Concertgebouw.

  Het traditionele Zuid-Amerikaanse Canción of lied heeft altijd de rol vervuld van spiegel van de maatschappij. Het is een bekend gegeven dat de zangers als een soort moderne troubadours reflecteerden op het dagelijks leven van zichzelf en hun landgenoten; ze zongen over hun behoeftes, frustraties en verlangens. Op zoek naar de wortels van deze muziek duiken de musici van Música Temprana in 18e en 19e -eeuwse bronnen van wetenschappers, priesters en reizigers. Deze historische ooggetuigen hebben haast bij toeval verslag gelegd van de volksmuziek uit vervlogen tijden (die normaal gesproken natuurlijk niet werd genoteerd). Het geeft het ensemble de kans om te onderzoeken of er verbanden, muzikaal en/ of poëtisch, te leggen zijn tussen het beroemde 20e -eeuwse lied en de muziekpraktijk uit de koloniale periode. Zijn sommige stijl- en expressiemiddelen bovendien terug te voeren op de barokmuziek die vanuit Europa naar de Nieuwe Wereld werd geëxporteerd?

  In het concert schakelt Música Temprana moeiteloos tussen drie eeuwen muziek én presenteert het een nieuwe visie op de liederen uit de tweede helft van de 20e eeuw.

Gegevens

Datum:
mei 5, 2019
Tijd:
20.30 - 21.30
Website:
https://www.dutchdeltasounds.nl/#Musica

Locatie

Amstelkerk
Amstelveld 10
Amsterdam, 1017 JD Nederland
+ Google Maps