Over Música Temprana

MÚSICA TEMPRANA verkent repertoire uit de periode van de Renaissance en de Barok, niet alleen in Latijns-Amerika, maar ook vanuit bronnen van het toenmalige Spaanse wereldrijk. Hiermee brengt Música Temprana de muziekontwikkeling van Latijns-Amerika in kaart, vanaf het moment dat de eerste conquistadores voet aan wal zetten in de Nieuwe Wereld tot en met de volwassenwording van de eigen barokmuziek op Latijns-Amerikaanse bodem. Het repertoire van het ensemble is veelal het resultaat van het eigen onderzoek van de dirigent en oprichter, Adrián Rodríguez Van der Spoel.

Sinds het eerste concert in 2001, bracht het ensemble zeven albums uit en heeft het optredens verzorgd in belangrijke festivals, zoals het Festival Oude Muziek van Utrecht, de Trigonale in Oostenrijk, het Oude Muziek Festival in Stockholm, Laus Polyphoniae en het Festival van Vlaanderen, het Mozart Festival in Rovereto (Italië) en Musica Sacra in Maastricht. Verder heeft MÚSICA TEMPRANA verschillende tournees gemaakt in Latijns-Amerika, met name in Bolivia, Costa Rica, Argentinië en Ecuador. Ook maakte het ensemble enkele jaren terug zijn succesvolle debuut in de Verenigde Staten met concerten in Chicago en New York.

‘‘We nodigen het publiek uit de confrontatie aan te gaan tussen de huidige realiteit en het koloniale verleden, ervan uitgaand dat emoties en verbeelding het historisch besef kunnen stimuleren. De klankwereld van een bepaalde periode helpt dat tijdperk te begrijpen, vooral wanneer het gaat om de koloniale geschiedenis van Latijns-Amerika. Die blijft vaak verborgen achter de schaamtegevoelens die kolonialisme met zich meebrengt, achter de historische schuld en de onrechtvaardigheden die deze zaken in stand hielden.’’
— Artistiek leider Adrián Rodríguez Van der Spoel

Het ensemble onderscheidde zich middels belangrijke projecten als de integrale opname van de Codex Trujillo del Perú, de reconstructie van barokviolen uit de Chiquitos in Bolivia, de geënsceneerde versie van de Ensaladas van Mateo Flecha en het ontsluiten van het oeuvre van José de Orejón y Aparicio (Peru) en de Codex Ibarra (Ecuador). Daarnaast legt het ensemble zich in toenemende mate toe op de polyfonie uit de (Spaanse) renaissance.

“Je kunt Latijns-Amerikaanse barokmuziek niet simpelweg uitvoeren volgens de gangbare Europese barokpraktijk. Dan wordt het te strak, te academisch. Het repertoire dat wij uitvoeren vereist een diepgaande kennis van de rijke Latijns-Amerikaanse volksmuziek-traditie en ook inzicht in het karakter, het temperament, het denken, de eigenheid van het continent. Deze muziek speel ik zoals ik traditionele muziek van mijn eigen land speel, op dezelfde ‘natuurlijke’ wijze. En juist dat wil ik met mijn publiek delen.”
— Adrián Rodríguez Van der Spoel

Artistiek Leider

Adrián Rodriguez Van der Spoel is een dirigent, uitvoerend musicus en onderzoeker van Argentijns-Nederlandse afkomst. Hij werd geboren in Rosario, Argentinië en studeerde koorleiding en compositie aan het conservatorium van Amsterdam.

Dankzij zijn muzikale veelzijdigheid heeft hij zich onderscheiden in diverse onderdelen van de muziekuitvoering. Hij vervult de rol van dirigent, zanger, gitarist, slagwerker, componist en onderzoeker.

Zijn voornaamste interesse gaat uit naar het bestuderen en uitvoeren van het Spaans-Amerikaanse repertoire uit de tijd van de Spaanse onderkoningen. Hij schreef het boek Bailes Tonadas & Cachuas; muziek uit de Trujillo codex van Peru in de XVIII eeuw. Hij heeft zich eveneens gespecialiseerd in de polyfonie van de renaissance en in mensurale notatie van diezelfde periode.

Het ensemble Música Temprana werd door hem opgericht. Met dit gezelschap heeft hij opgetreden op belangrijke festivals en in zalen in New-York, Chicago, Buenos Aires, Lima, Utrecht, Stockholm, Parijs, Antwerpen en Amsterdam. Het optreden met dit ensemble heeft hem een plaats bezorgd als een van de meest vooraanstaande vertolkers op wereldniveau van het Spaans-Amerikaanse repertoire ten tijde van de Spaanse onderkoningen.

Adrián is docent polyfonie aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en wordt regelmatig uitgenodigd om les te geven aan de conservatoria van Amsterdam, Utrecht, Tilburg, Leipzig en Buenos Aires.

Hij geeft eveneens les in koordirectie aan de Kurt Thomas Cursus in Nederland. Het openingsconcert van het Utrecht Festival 2005 werd door hem geleid met het beroemde 40-stemmige motet van Thomas Tallis, Spem in alium. Hij werkte samen met verschillende oude muziek ensembles zoals La Sfera Armoniosa, Holland Baroque en L’Arpeggiata. Hij dirigeerde de opera’s Dido & Aeneas en The Fairy Queen van Purcell ; Gl’ Amori d’ Apollo et Di Daphne van Cavalli, La liberazione di Ruggero van Francesca Caccini ; en de scenische uitvoeringen van de Ensaladas van Mateo Flecha en van de madrigaalkomedie Il Festino van Banchieri.

Organisatie

Stichting Música Temprana
contact@musicatemprana.com

Bestuur
Michiel M.M. van Lanschot, voorzitter
m@van-lanschot.com

Ruud Lambregts, secretaris
+31 (0)6 12999882
contact@musicatemprana.com

Bruno Molijn, penningmeester

Arjan Hamburger, lid

Postadres secretariaat

Puccinistraat 12
2807 SK GOUDA

RSIN 8147.89.274
KvK 34231879
BTW NL.8147.89.274.B.01

Bankgegevens

IBAN NL24INGB0000977736
BIC INGBNL2A

Stichting Música Temprana heeft de ANBI-status

 

Artistiek leider
Adrián Rodríguez van der Spoel
adrianspoel@musicatemprana.com

Zakelijk leider
Vacant
contact@musicatemprana.com

CD-winkel
contact@musicatemprana.com

Vrienden
contact@musicatemprana.com

Vertalingen
Antoinette Gosses
Barbara Grimm
Marianne Lambregts
Ruud Lambregts

Website
studioalloy.nl

Word vriend!

Steun Música Temprana

Geniet u van onze muziek en wilt u meer horen? Draagt u onze missie een warm hart toe? Wilt u bijdragen aan de toekomst van ons ensemble?

Doe mee en steun onze organisatie!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws direct in uw mailbox* circa 6 keer per jaar

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll to top